Hundgodis

Här har jag samlat en del av mina hemlagade godisrecept som jag stött på under årens lopp.

Hundgodis

En halv påse Risenta rismjöl
500 g nötfärs
1burk tonfisk i vatten

Blanda ihop med lite vatten så det blir en formbar smet(ganska lös).
Tryck ut på bakplåtspapper till en platt kaka som täcker plåten.
Grädda ganska långt ner i 120 grader, ca 40 min.
Vänd på ”plattan”, grädda en halvtimme till.
Ta ut ur ugnen, låt svalna och skär (klippa är nästan ännu enklare) i lagom stora bitar.
Ner i en burk och in i frysen.

Hembakta kex
Allt som krävs är några grundläggande ingredienser, matberedare eller mixer och en portion fantasi.

Grundsats:
2 äggulor
2 dl fil eller yoghurt naturell
Ett par msk olja – gärna fisk-, sesam- eller vetegroddsolja
Lite vatten
(ev. sesamfrön och/eller vetekli)
3-4 dl havre- eller korngryn till lagom konsistens (beroende på utbak och/eller fyllning, se nedan)

Mixa samman ägg, fil/yoghurt, olja och ev. sesamfrön/vetekli.
Häll i grynen och mixa till en gröt, späd med lite vatten. Blir det för tjockt, späd med ytterligare vatten. Mixa därefter i ev. fyllning/smaksättning (se nedan).

Fyllning: Kexen fungerar ”naturella”, men lockar givetvis hundgommen ännu mer om de fylls och/eller smaksätts med vissa smaskigheter.
Kattskit, döda ekorrar, maskar och larver må vara mumma, men rekommenderas ej.
Bra fyllning/smaksättning är istället blodpudding, köttfärs, överbliven grillad kyckling, rester från söndagssteken, puts från fläskfilé etc. Fantasi är honnörsordet!
Detta kan antingen mixas ner i kexsmeten eller bakas in i den lite fastare smeten.

Utbak: Klä en plåt med bakplåtspapper. En lösare smet kan klickas ut med sked (doppa den i lite vatten mellan varven så lossnar smeten lättare), en fastare kan knådas och formas på önskvärd vis. Kanske som hundben (bra present till hundägaren som ”redan har allt”).

Grädda i 175-gradig ugn i cirka 15 minuter, sänk sedan temperaturen till 100 grader och låt kexen stå tills de är torra. Stäng av ugnen och låt dem eftertorka tills ugnen svalnat, gärna med en glipa i ugnsluckan.
Hållbarhet: Omkring en vecka i tättslutande burk eller påse. Kexen går utmärkt att frysa.

Agnethas hundkex

1 kyckling
Olja
Ägg 4 st
Havregryn
Ströbröd (finns väl glutenfritt tror jag, annars kan det säkert uteslutas utan större konsekvenser)

Bena ur en hel, tinad kyckling. Lägg allt kött plus inkråmet (som oftast ligger i en påse) i matberedare och kör tills det blir som färs. Häll i ca. en matsked olja av valfritt slag (jag använde linfröolja) och kör nåt varv så att det blandar sig.
Lägg i fyra ägg och kör ett par varv igen. Därefter kör du i havregryn, cirka 2 dl i taget, tills du får en konsistens som är som en något lös havregrynsgröt ungefär. Var noga med att köra runt ordentligt mellan varvens, så att allt blandas och finfördelas. När du fått ”lös-grötkonsistensen”, ta i ca. två matskedar ströbröd (helst osötat) – det binder upp det sista.
Forma ”hamburgare” eller valfri form och lägg på papper på plåt. Skär gärna skåror i dem innan gräddning, så bli de lättare att dela.
Grädda i ugn, först i 175 grader tills de blivit fasta på ytan, därefter torka i ca. 100 grader i några timmar. Hur länge beror på hur mjuka/hårda kex du vill ha. Mjuka kex är kanske bättre vid ex. lydnadsträning, men håller sig sämre än den helt torra. Å andra sidan går kexen utmärkt att frysa. Något mjuka kex klarar sig i kylen i uppåt en vecka. De helt torra betydligt längre (du kanske ska kasta dem när de börjar krypa omkring själva…).
Lätt som en plätt!!!

Baka dina egna hundkex.

Här är ett recept från Hund-Journalen.

1 dl. buljong (vatten med oxtärning)
2 dl. kokande vatten
3 dl. rågkärnor
4 ägg
150 gr. vetemjöl
ca. 6-7 dl. havregryn

Allt röres samman och knådas. Kavlas och formas som man vill att godbitarna skall se ut. Bakas på en smord plåt 1 timme i 180 grader. Slå ifrån ugnen och låt kexen stå kvar i ugnen ytterligare 1 timme.

BLOD BULLAR

4 msk ströbröd
2 dl blod
1/2 tsk salt
400 gram blodpudding
2 ägg
margarin

Blanda ströbröd och blod. Rör i salt och låt svälla i 10 minuter. Mixa blodpuddingen med äggen. Blanda ihop allt och rör om tills färsen känns smidig. Rulla bollarna till köttbulle storlek, stek i margarin. Förvara fryst

LEVERSKORPA

500 g lever
4 dl grahamsmjöl
1/2 dl vetegroddar
1/2 dl linfrö
1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
2 msk brödsirap
3 1/2 dl filmjölk

Koka och mixa levern. Rör i hop alla ingredienser. Bred ut i långpanna. Grädda 1 timme i 175¤, långt ner i ugnen. Låt det svalna av och skär dessa i önskad storlek

”KÖTTBEN”

Du behöver:
5dl matbrödsmjöl (fyra sädeslag)
1/3dl rapsolja
1dl mald kycklinglever el köttfärs
1-2dl vatten.

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en skål.
Knåda degen slät el använd matberedare.
Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca 1cm i tjocklek.
Forma till ben och lägg på en plåt
Grädda i ugn 175 grader i ca 40min tills benen har fått fin färg
Torka öppet i rumstemperatur.

Hundkex.2

  • Grisnjure, grishjärta eller grislever
  • 5 – 6 krm öljäst
  • 8 – 10 krm vetegroddar
  • Vetemjöl ( så mycket så att degen blir kladdfri )
  • 1 – 1½ dl olivolja eller annan olja
  • Vetekli
  • En liten skvätt filmjölk
  • En liten skvätt vatten

Koka inälvorna i ca. 15 minuter. Kör inälvorna i mixer. Blanda alla ingredienser till en jämn smet. Smeten får ej vara kladdig. Sätt ugnen på 175 grader. Antingen rullar man små kulor eller stänger som man sedan klipper i små bitar. Grädda 10 – 15 minuter. Låt svalna.

Hundkex.3

  • 250 g lever ( kött eller kyckling )
  • 1½ dl mjöl
  • 1 dl rismjöl ( majsena går också bra )
  • 1 ägg
  • 1 msk öljäst ( kan uteslutas )
  • Grönsak enligt önskemål ( morot, broccoli etc. )

Kör levern i köttkvarn/ mixer en liten stund och blanda sedan i allt annat. Konsistensen på smeten ska vara ganska tjock. Mängden mjöl kan variera något beroende på vilken grönsak du har i och dess vätskeinnehåll. Om smeten verkar lös ha i lite mera majsenamjöl. Häll upp smeten på ett smort bakplåtspapper. Baka i mitten av ugnen, 175 grader, 25 minuter.Skär upp i lagom stora bitar medan det är varmt och frys in bitarna i lagom portioner i fryspåsar. Bitarna måste få ligga öppet och torka annars blir de mjuka i konsistensen

Nyttiga kex

  • rivna morötter
  • hackad persilja
  • kli
  • rågmjöl
  • olivolja
  • 1 äggula

Blanda ingredienserna till en smidig deg som ställs kallt en timme, stansa ut med minikakformar. Gräddas på 175 grader tills dom känns som vanliga kex. Går att frysa. Hundarna älskar dessa kex.

Vegetariska hundkex

2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetekross eller rågkross
2 dl buljong (höns, kött eller grönsaks)
2 msk olja
1 morot
1 dl majskorn
1 dl gröna ärtor

Riv moroten på ett rivjärn. Kör alla ingredienser i en mixer till en slät deg. Ta en klick deg och forma till runda platta kakor (valfri storlek beroende på hundstorlek. Lägg kexen på en plåt med bakplåtspapper, lägg dom tätt så ryms alla på en plåt. Grädda i 225 grader mitten av ugnen i 15-20 minuter. Stäng av ugnen och låt stå kvar MINST en timme. Då blir kexen riktigt hårda.

Kex àla mums mums

  • 4 dl vetemjöl
  • 4 dl lantvetemjöl
  • 1,25 dl majsmjöl
  • 1 ägg
  • 3 dl vatten eller buljong

Sätt på ugnen på 180 grader. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt ägget och vattnet, knåda till en fast deg. Kavla ut till ca. 0,5 cm tjocklek och tag med mått ut kexen. Grädda i 45 minuter till en timme. Stäng av ugnen och låt kexen torka där under minst 5 minuter.

Kycklingkex

  • 4,7 dl vetemjöl
  • 1½ dl majsmjöl
  • 1,2 dl solroskärnor
  • 2 msk  majsolja
  • 1,2 dl kycklingbuljong
  • 2 ägg
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 vispat ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda vetemjöl, majsmjöl och hackade solroskärnor i en stor skål. Vispa ihop 2 ägg med mjölken. Tillsätt olja, buljong och äggblandningen i mjölblandningen. Degen skall vara klibbfri. Låt stå 15 – 20 minuter. Kavla sedan ut degen på mjölat bakbord. Skär i rutor och pensla med det vispade ägget. Grädda i 25 – 35 minuter, tills kexen är gyllenbruna.

Ostkex

  • 3 dl vetemjöl – gärna grovmalet
  • 1½ dl riven ost
  • 1½ dl kokta ärtor eller morötter
  • 220 g margarin
  • mjölk

Blanda det rumstempererade margarinet med den rivna osten. Tillsätt ärtor eller morötter och mjölet. Ta så pass mycket mjölk att det går att forma massan till en rund boll. Ställ kallt i ca.1 timme. Forma bollen till längder på mjölat underlag och skär till lagom stora bitar. Baka i ugnen i ca. 15 minuter i 225 grader. Låt svalna.

Superkex

  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl rågkross
  • 1 ägg
  • 1,2 dl mjölkpulver
  • 100 g mjukt smör eller margarin
  • 1 – 1½ dl kokt mald lever ( kan rivas på rivjärn eller köras i mixer )
  • 1 – 1½ dl rivna morötter
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk socker

Blanda samman alla ingredienser. Knåda till en slät deg. Kavla ut på en bakplåt. Skär rutor av önskad storlek och sära dem något från varandra. Grädda i 45 – 60 minuter i 150 grader. Låt svalna på galler.

Fil-kex med honungssmak

  • 7 dl filmjölk
  • 3 dl keso
  • 125 g margarin
  • 3 msk honung
  • ½ tsk salt
  • 1 – 2 liter vetemjöl
  • grovt vetekli

Blanda ingredienserna väl. Tollsätt så mycket vetekli att degen blir blank och lättarbetad. Baka ut till ca. 1 cm tjocka längder. Skär längderna i 3 – 5 cm långa bitar. Grädda i 275 grader tills kexen blivit ljusbruna. Torka efteråt i svag värme ( ca. 100 grader ) tills kexen känns lätta ( ca. 2-3 timmar ). Ju längre tid, desto hårdare kex.


Kex med leversmak

  • 500 g lever
  • 1 st hjärta ( kan uteslutas )
  • 1 ägg
  • 1 liter filmjölk
  • ½ dl majsolja
  • 1½ dl vetekli
  • 1½ dl vetegroddar
  • 1½ dl riven ost
  • 1½ dl majsmjöl
  • 1 – 2 liter vetemjöl

Mal levern och ev. hjärta i köttkvarn tillsätt övriga ingredienser. Blanda i så pass mycket mjöl att du får en fast deg. Rulla till smala stänger ( som finska pinnar ). Baka i 250 grader i ca.8 min. Skär dem medan de är varma, till lagom stora bitar, ca ½ cm. Torka på svag värme 50 grader i ca. 4 timmar tills de blivit ”torra” på ytan. När bitarna svalnat kan de frysas.

Leverkex

  • 6 dl grahamsmjöl
  • 1,2 dl mjölkpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 90 g mjukt margarin
  • 1 ägg
  • 4 msk smulad kokt lever
  • 1,2 dl vatten

Blanda samman ingredienserna och tillsätt 1,2 dl vatten. Knåda en liten stund. Kavla eller platta ut till ca. 1 cm tjocklek och skär i tärningar. Grädda i ugnen i 175 grader ca. 30 minuter.

Mums

  • 1 liter grahamsmjöl
  • 5 dl vetekli
  • 5 dl rågkross
  • 3 msk majsolja
  • 5 dl köttbuljong

Sätt på ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. atillsätt olja och buljong och arbeta ihop detta till en smidig deg. Kavla ut degen ( ca. 0,5 cm tjock ) och ta ut kex i valfri form. Grädda i ca 25 minuter. Stäng av ugnen, men låt kexen stå kvar i ugnen och torka över natten.

Burgare

  • 7½ dl fullkornsmjöl
  • 2½ dl havregryn
  • 2½ dl vetegroddar
  • 0,5 dl matolja
  • 2½ dl riven ost
  • 3 dl buljong

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn, olja och varm buljong i en skål och låt det stå i ca. 5 minuter. Tillsätt vetegroddar och riven ost, blanda väl. Blanda i fullkornsmjölet lite i taget och arbeta degen. Kavla ut degen och ta ut kex i valfri form, t.ex. med hjälp av dricksglas. Grädda i ugn i ca. 50 minuter. Stäng av ugnen, men låt kexen torka i ugnen över natten.

Köttfärsgott

  • 450 g köttfärs
  • 2 dl brödsmulor
  • ½ dl riven parmesan ost
  • 1 ägg

Blanda alla ingredienserna och pressa net i en bakform ca. 30×20 cm stor. Baka i ugn i 175 grader tills det är ordentligt genomgräddat, Det tar ca 20-25 minuter. Låt svalna. Skär i önskade stora bitar ( små bitar för klicker-träning, stora bitar för sök-övningar ). Frys gärna och ta fram det antal du behöver.

Hotta doggar chips

Hot Dogs ( korv ) skurna i små bitar, kokar man ca. 20 minuter i rikligt med vatten. Slå sedan av vattnet och bre ut korvbitarna på en plåt. Låt torka i ugn i 100 grader i ca. 1 timma eller tills de är riktigt torra. Förvaras torrt!

Hembakade Hundkex

1 liter filmjölk (1 dl kan bytas ut mot buljong)
1 dl olja (helst kallpressad datummärkt då detta är bästa oljan för din hund, ex majs- eller solrosolja)
1,4 kg Lantvetemjöl
(1 msk råsocker, honung eller sirap för att söta degen.) kan uteslutas
blanda  torkade nässlor, nyponmjöl eller annat för att smaksätta om du vill.

Forma små runda eller avlånga kex.
Grädda i 250 grader tills dom har fått färg och känns torra.
Eftertorka i några timmar på svag värme, ca 80 grader, gärna med ugnsluckan öppen.

Om din hund inte tål mjölkprodukter kan du byta ut filmjölken och baka på enbart vatten.

Receptet ovan är ett grundrecept, vill man så kan man blanda i exempelvis keso, rå nötfärs, rivna morötter eller något annat lämpligt.
Kavla sedan ut till plattor och skär i lämpliga bitar.
Grädda i ugnen på 200 grader så kexen får lite färg.
Vänd på godiset och torka sedan i ugnen på ca 80 grader, gärna med lite öppen ugnslucka.

Uppjazzade morötter

Detta lärde min kursledare mig när jag gick grundkurs med Lukas.
Hon brukade skiva morötter som hon la i en påse, sen la hon i antingen lite pålägg så som korv eller lite överbliven pannkaka och ”jazzade” runt allt så morötterna fick ta smak. Hon hade en matglad Flatte som inte behövde få i sig så mycket extra kalorier. Ibland lät hon någon pannkaksbit ligga kvar så hunden ibland fick lite bingo även om morötterna oxå smakade pannkaka.

Torkad Lever
Det finns en hel del recept på torkad lever men här nedan bjuder jag på några exempel.

Torkad Lever

1 kg Nötlever

Koka Nötlevern  i ca 1 timme tills levern är genomkokt.
Låt svalna
Skär små tärningar 3-5mm
Torka i ugnen 2-3 timmar på 60 grader. Jag brukar torka på ett bakplåtspapper.
Vänd runt bitarna emellanåt.
Bitarna ska bli torra på ytan EJ rakt igenom.

Torkad Lever

5 dl Lever
5 dl Lantvetemjöl

Kör detta i en matberedare och häll sedan ut på smord plåt.
Hacka som smulpaj
Grädda i ca 200 grader tills det är torrt.

Levergodis med nötvomsmjöl

Ugnsvärme 175 grader.

500 gram rå lever (nöt-gris eller kyckling).
2 dl maizenamjöl
1.5 dl vetemjöl
1 stor morot
1 dl vatten
1-2 dl nötvomsmjöl

Kör först moroten i en mixer.
Blanda därefter i levern och kör till en slät massa.
Mixa i övriga ingredienser och häll ut smeten i ett jämt lager på en smord bakplåt eller på bakplåtspapper.
In i ugnen ca  20 min. Ta ut och stjälp upp på galler och eftertorka i den avstängda ugnen några timmar till önskad konsistens.
(Seg konsistens torka i 30 min i ugnen, vill du ha den knaster hård eftertorka i ugn på lägsta värme några timmar)

Mjuka varianten

Ugnsvärme 175 grader

500 gram rå lever (nöt-gris-kyckling)
1 stor morot
2 dl vetemjöl
1.5 dl maizenamjöl
1 dl vatten

Mixa först moroten. I med övriga ingredienser och mixa till en jämn smet. Häll ut på en smörad långpanna och
in i ugnen i ca.20 min tills kakan blir fast och lite gummiaktig i konsistensen. Skär i bitar och frys in.

Hundblodpudding

1 liter Nötblod
7 dl Lantvetemjöl
3 dl vatten eller mjölk
0,5 dl olja
ett par msk råsocker eller sirap
kryddas exempelvis med dragon eller basilika

Blanda ihop ingredienserna.
Häll i formar med lock.
Ställ i vattenbad i ugnen på 150 grader i ca 1 timme.

Den slappa Hundblodpuddingsvarianten

Köp blodpudding i affären
Skär den i små bitar.
Lägg allt på en plåt, gärna på bakplåtspapper.
In med allt i ugnen på ca 80 grader.
Vänd runt bitarna emellanåt, dom ska inte vara helt genomtorra.
Sim Sala Bim! ;o)

14 thoughts on “Hundgodis”

  1. Lindha skriver:

    Vad många spännande recept! Dom måste vi prova någon lämplig inne dag!!!

  2. Russin är ju livsfarliga för hundar…? Å hittade det i recept.. Annars ska jag försöka baka några och se vad hundarna säger (russinfria<3)

    • labradaren skriver:

      Oj! Det har jag inte sett. Får nog ta och redigera dessa recept. Många har jag haft i många år men har bara testat några stycken.
      Hoppas du hittade ngt recept som din vovve gillade 🙂

      • Lennart Juhlin skriver:

        Oj! Tack för det, skall jag prova allt får jag nog skaffa en hund till. Hälsningar Lennart/Victor

  3. Hej!

    Jag har gett mina hundar russin både som valpar och vuxna och ingen har blivit sjuk. vore intressant att veta vad som är livsfarligt i russinen. Däremot har jag en hund som blev jättesjuk av blodpuddinggodis så det kan man vara försiktig med om man har en hund med känslig mage.
    Tack för alla recept, jag ska prova ett i morgon!

    Mvh Viola

  4. rondellvovven skriver:

    Det är inte helt klart vilket ämne det är som är giftigt i russin och vindruvor. Men man vet att för stor mängd kan leda till njursvikt och döden. En del hundar är extremt känsliga mot russin/vindruvor medans andra klara av lite mer. En hund på 8,2 kg blev förgiftad av 4 vindruvor, detta är den minsta mängden som noterats i Sverige. Dödligheten vid förgiftining av russin och vindruvor är hög så det är väldigt onödigt att överhuvudtaget pröva!
    Såg också att receptet med torkad lever innehåller vitlöksklyftor! Vitlök (liksom alla andra löksorter)är något som är extremt farligt för hunden i alla dess former (tillagad, rå, pulver m.m)! Vet dock inte hur det blir när man kokar något tillsammans med vitlöken, hurvida det också blir farligt.. men onödigt att chansa..
    Själv prövade jag blodpuddigen och hundgodiset högst upp på sidan, min hund älskar det! Även mina katter, så nu kan till och med katten sitt =P

    • Vad kul att det blev en hit där hemma!
      Håller med dig vad gäller vitlöken, vet inte heller vad det har för inverkan om den är kokt och inte heller vad den gör med smaken. Har inte testat detta recept själv.
      Känns som det nog är dags för en genomgång av recepten här på sidan.
      Blir jätte glad när ni kommenterar och tycker till!
      Ha en trevlig helg!
      Pernilla med vovvar 🙂

    • Viola skriver:

      Tack för informationen, naturligtvis skulle jag aldrig ge mina hundar något som kunde farligt. Jag hade aldrig hört talas om detta men nu blir inga mer russin eller vindruvor, jag är tacksam för den vetskapen och att de inte blev sjuka.

  5. Jisses vad recept…ska nog ta och prova något av dessa tilltöserna mina. Kramis

  6. Oj jag trodde det skulle vara 3-4 recept men det är ju typ 40 recept:D

  7. Gittan skriver:

    Oj, så mycket härliga recept på hundgodis! Tur att besten inte kan läsa, då hade hon säkert beställt bakning av allihopa! :-D. Ha en trevlig dag! Gittan o Lady

  8. Många fina tips. Fastnade bl.a. vid de nyttiga kexen men mängderna på ingredienserna har fallit bort.
    Skulle bli glad om receptet blev komplett.
    Tack för många uppslag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s